Blog Layout

Vi får "deg" på rett vei, og hjelper deg å bli værende der!

Linda Solberg • Mar 20, 2023

Vi gjør hverdagen enklere!

Det er  god økonomi i HMS- og kvalitetsoppfølging


         Oppfølging av sjekklister på byggeplass

Du tenker kanskje; hvordan?


De krav til HMS-arbeid og kvalitetssikringsarbeid vi har idag krever kontinuerlig oppfølging. Hvordan håndterer du denne oppfølgingen idag?


Hvilke HMS-krav må du følge?

Hvilke krav stilles til kvalitetssikring?


Hva er konsekvensene ved å ignorere dette?


Det skal vi se nærmere på her!




Først, noen gjentakende oppfatninger fra virkeligheten;

"Jeg har kjøpt et program som vi gikk gjennom når jeg kjøpte det, 

det er vel nok??"


(nei det må være levende i form av

at det benyttes i hverdagen)

"Jeg bruker helger og kvelder på utfylling av sjekklister og dokumentasjon,   

det løser seg"


(dette er ikke en god løsning, arbeid skal sjekkes ut fortløpende og være sporbart)


"Jeg ringer de ansatte i ny og ned, men de bryr seg ikke så mye om at jeg ikke er  så mye ute på byggeplassen hos dem, det er travle dager og vi alle kastes litt rundt" 


(For de fleste medarbeidere, så stemmer ikke dette. Det å bli sett for den man er og jobben man gjør øker i de fleste tilfeller motivasjonen, som kan øke lojalitet, produktivitet mm. Ønsker du å beholde dine ansatte og en produktiv kultur, bør du se nærmere på hvordan medarbeidere motiveres. Det å skape struktur, en forutsigbar hverdag (i den grad det går) og anerkjenne jobben som blir gjort gir fordeler, mennesker er vår viktigste ressurs!)


HMS - arbeid


Internkontrollforskriften setter krav til kontinuerlig arbeid rettet mot arbeidsmiljø, sikkerhet/forebygging av ulykker, forebygging av forurensing av ytre miljø mm. Hva vil det si i praksis?


Det vil si at i hverdagen skal man arbeide for at alle skal ha en bra og trygg arbeidshverdag. Tiltak som bidrar til dette er for eksempel;

  • Ha et fungerende og tilpasset HMS-system i virksomheten
  • Gjennomfør en risikovurdering før hver jobb settes i gang der risikomomenter kartlegges og det settes inn forebyggende tiltak
  • SJA/sikker jobbanalyse gjennomføres fortløpende dersom det er arbeidsoppgaver som ikke dekkes av prosjektets risikoanalyse/risikobilde er endret/arbeidsoppgaver innebærer vesentlig koordinering med andre fag etc.
  • Vernerunder minimum hver 14. dag på bygge-/anleggsplassen
  • Rapporter inn og behandle avvik, ikke for å "henge noen på veggen", men for å kunne arbeide forebyggende



Kvalitetssikringsarbeid


Byggesaksforskriften kap 10 setter krav til kvalitetssikring av utført arbeid (søknadspliktig arbeid), der hensikten er kravene er å sørge for bedre dokumentasjon, sporbarhet og styring i byggeprosessen. Hva vil det si i praksis?


Det innebærer et krav om at man har kvalitetssikringsrutiner og dokumentasjon på at hver enkelt jobb er kvalitetssikret og dokumentert i henhold til de tekniske krav og regelverk det omfattes av. For å komme hit er det noen ting en må tenke på;

  • Kvalitetssikringsrutiner skal være tilpasset virksomheten og ikke bare hentet ut av et system
  • Det skal fylles ut sjekklister fortløpende, der det for prosjekterende fremkommer hvilke krav som er ivaretatt og det for utførelse kommer frem hvilket prosjekteringsgrunnlag man har kvalitetssikret det mot (tegningsnummer/revisjonsnummer)
  • Bildedokumentasjon kan gi deg store fordeler ved uenigheter, og kreves av de fleste profesjonelle kunder idag


Hvorfor HMS?

  • Hovedgrunnen er at vi ønsker at alle skal komme hjem fra jobb, til familie og venner!
  • Økonomiske sanksjoner av vesentlig størrelse ut fra omsetning ved brudd på reglene (Arbeidstilsynet fører tilsyn, og ved evt arbeidsulykker vil virksomhetens HMS-arbeid bli gjennomgått)


En "det har alltid gått bra"- tankegang er ikke akseptabelt.

Hvorfor kvalitetssikring?

  • For å sikre at arbeid er utført i henhold til tekniske krav, med den kvalitet som forventes
  • Skulle man komme til en uenighet med kunde/andre så er det viktig å ha dokumentasjonen på utført arbeid i orden, dette kan spare deg for vesentlige kostnader.


Store økonomiske tap grunnet manglende dokumentasjon ser man til stadighet.



Vernerunde ute hos kunde

Vernerunde ute hos kunde

Ønsker du å være godt forberedt til tilsyn og  eventuelle uenigheter, eller ønsker du bare å gi et profesjonelt inntrykk gjennom å ligge i forkant gjennom bygge-/anleggsprosessen? Kanskje skape mer ledig tid for lederne, eller ta i bruk ubenyttet kapasitet?


Gode innarbeidede rutiner og inkludering av de ansatte er nøkkelen!


Vi ser gjerne på hvordan du kan forbedre din virksomhet og komme nærmere målet, enten det er økonomiske mål, psykososiale mål eller et mål om en god markedsposisjon mm.



Vi snakkes!



Andre aspekter som kan styrke virksomhetens markedsposisjon

og økonomiske resultat kan være; 

By Linda Solberg 26 Apr, 2024
Fokuset på miljø og bærekraft har generelt økt i samfunnet - øk din konkurransekraft! * 75 % foretrekker å kjøpe varer og tjenester fra miljøsertifiserte virksomheter * I offentlige anskaffelser skal bærekraft og miljø vektes 30 % * 90% av miljøfyrtårnsertifiserte virksomheter anbefaler andre det samme Ved å miljøsertifisere din virksomhet; tar du ansvar for fremtiden kan du øke potensiale og resultatet i din bedrift øker konkurransekraften din Bli med på vårt uformelle informasjonsmøte om miljøsertifisering! Når: Onsdag 5. juni kl 09.00 - 09.30 (det vil bli tid til spørsmål og diskusjon) Hvor: Teams Gratis! Påmelding (uforpliktende): Meld på her! (Har du utfordringer med påmelding, send en epost: linda@fagkonsulentene.no)
By Linda Solberg 21 Mar, 2024
Arbeidstilsynet gjennomfører tilsyn for å kontrollere at arbeidstakernes helse og sikkerhet ivaretas. Nå har årsrapporten for 2023 kommet.
Share by: